pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
  Кюстендил
  Паметници на културата в Кюстендил
  НААР
  Археологически обекти
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилКюстендил
.

ВЕЧНИЯТ ГРАД

КЮСТЕНДИЛ


Кюстендил е разположен на 525 м надморска височина в Югозападната част на България. От север Кюстендилската котловина се огражда от лабиринта на Крайще, на юг от стръмните склонове на Осогово, на запад от Лисец, а от североизток я обгръща Конявската планина. Река Струма пресича равнината от север към юг, и оформя Земенския и Скринския пролом.
Град Кюстендил е административен център на област, в която влизат общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, Невестино и Трекляно. Областнният център, с преминаващият през него Международен коридор № 8, е важен шосеен и железопътен възел – отстои на 86 км от София, на 23 км от границата с Република Македония и на 30 км от Република Сърбия.

Кюстендил - градът с античното име Пауталия и средновековното Велбъжд, градът със седемхилядна история на поселищен живот и двехилядна непрекъсната градска традиция, съществувал и оцелявал през вековете, унищожаван и пак възкръсвал от пепелта и руините, за да се превърне отново в бляскъв и великолепен. През античността – областен административен център в римска провинция, през средновековието – център на деспотство, а през османския период – център на един от най-големите санджаци в рамките на Турската империя.
Целебни минерални извори, благоприятен климат, плодородна земя, богати рудни находища, кръстопът на важни пътни артерии, природа изваяна от Божественият художник – всичко това е “вечният град” Кюстендил. В миналото, известен като градът на императорите, градът на деспот Константин, градът на хамамите, “които докарвали всякакви облаги за тялото”, градът на Ильо войвода и Румена войвода, днес - познат като градът на художниците, градът под хълма “Хисарлъка”, Овощната градина на България, “зеленият град” или “мястото, докоснато от боговете”.

Благоприятните условия на Пауталия - лековитите минерални извори и мекият климат поставят на голяма висота почитането на здравеносния бог Асклепий. В негова чест е изграден здравеносен център ( Асклепион ), който по мащабност се нарежда веднага след Епидавърския, най-големият в рамките на Римската империя.
От археологическите проучвания, освен реставрираните и експонирани антични терми от II-III век в центъра на града и късноантична и средновековна крепост на Хисарлъка, са регистрирани редица участъци от градска крепостна стена, храмове, обществени сгради с богати мозайки, жилищни квартали, улици с отлично запазени настилки и др. От средновековния Велбъжд до нас е стигнал един бисер на средновековната архитектура и живопис – Колушката църква от XII-XIII в. От османския период са запазени джамиите “Фатих Мехмед” и “Ахмед бей”, Пиргова кула, баните Алай, Дервиш иЧифте. Възрожденската епоха е илюстрирана с църквите “Успение Богородично”, “Св. Мина” и “Св. Димитър”, училище “Св.Св. Кирил и Методий” и редица къщи.
Сто и трийсетгодишната събирателска дейност на музея е увенчана с изключително богат фонд. Част от тези материали са представени в следните експозиции: Археологическа; Национално-освободителни борби в кюстендилския край в Къща-музей “Ильо войвода”; Градският бит в Енфиеджиева къща; Спасяването на българските евреи в Къща -музей “Димитър Пешев”. Богатата колекция от картини на Владимир Димитров – Майстора и на други изявени кюстендилски художници е изложена в модерната сграда на Кюстендилската художествена галерия “Вл. Димитров – Майстора”.
Едно от най-емблематичните събития, които всяка година се провеждат в града е празникът “Кюстендилска пролет” с избора на най-красивата девойка за “Кюстендилска пролет”. В него са вплетени елементи от езически и християнски наслагвания със съвременни театрализирани форми.

Структорообразуващ фактор за развитието на Кюстендил през вековете са топлите минерални извори, чиито лечебни свойства допринасят за известността на града през вековете и сега. Днес в санаториумите на града са разкрити кабинети за лечение на артероревматични, гинекологични, неврологични и кожни заболявания, отравяния и др. Лековитата минерална вода, заедно с добрите климатични условия, красивата природа и богатата културна традиция, създават отлични условия за пълноценен отдих за гостите на града.

Желаещите да посетят обектите в гр. Кюстендил могат да получат подробна информация на следните телефони: 078/5 00 95 – Регионален исторически музей и тел…078/551811. – Информационен туристически център

За да се пристигне в Кюстендил с обществен транспорт ( автобус или влак) могат да се използват директните автобуси от софийската автогара Овча купел, които пътуват за Кюстендил на всеки половин час. Влакове от Централна гара – София за Кюстендил тръгват в часовете 7.50, 9.10, 12.35, 17.00Назад Горе

 spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007