pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
  РИМ Кюстендил
  Културни маршрути
  Временни изложби
  Събития
  Музеен кът за деца и възрастни
Кюстендил и Кюстендилски край
Полезни връзки
Контакти
Календар
FAQ
Форум
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилКултурни маршрути
.

ОБЗОРЕН КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ “Кюстендилски регион – средище на древни култури”

( КЮСТЕНДИЛ – НЕВЕСТИНО – САПАРЕВА БАНЯ – РИЛА – РИЛСКИ МАНАСТИР – БОБОШЕВО – КЮСТЕНДИЛ )


Предложеният тридневен маршрут обхваща стойностни архитектурни, художествени и исторически паметници на културата от VII хил. пр.хр. до днес. Основният маршрут дава възможност за осъществяване на алтернативни тематични маршрути – с познавателен, религиозен и научен характер.

Изходен пункт е гр. Кюстендил. През първия ден туристите се запознават с обектите, които са част от Националния архитектурно-археологически резерват “Пауталия, Велбъжд, Кюстендил”. Ранната история на града и региона е представена в Археологическата експозиция. Многобройните материали ( VII-VI хил.пр.хр.- XIV в.) въвеждат участниците в темата и формират интереси в следващите етапи на маршрута. За да се добие представа за Пауталийския Асклепион, посетителите трябва да разгледат античните терми от II-III в., които обхващат 3000 кв.м. площ и са един от символите на днешният Кюстендил. Неговата двехилядна непрекъсната градска традиция, положението му на административен, икономически и духовен център и славата му на курорт за императори и военачалници е пряко свързана с лечебните минерални извори. В непосредствена близост до термите е Пиркова кула (ХІV-ХV в.), свидетелство за укрепителната система на средновековния Велбъжд. Емблематичен обект за града е и крепостта на хълма “Хисарлъка. Тук сред руините, туристите ще се потопят в атмосферата на отминали събития, заобиколени от великолепна природна среда, социализирана с добре оформени алеи, кътове за отдих и хранене.

Следва бисерът на средновековното архитектурно и художествено наследство, църквата “Св. Георги” от XII в. в кв. Колуша. Ако групата е с интереси към историята на християнската религия и изкуство, в Кюстендил могат да се посетят възрожденските храмове “Успение Богородично”, “Св. Димитър” и “Св. Мина”. За любителите и почитателите на античната история, може да бъде организирано наблюдение на археологическо проучване в града.

Маршрутът води към места, свързани с по-новата история на града и с неговия съвременен ритъм. Всеки ще изживее наслада от съприкосновението си с платната на големия творец, Владимир Димитров – Майстора, изложени заедно с творбите на други кюстендилски художници в галерия “Владимир Димитров – Майстора”. В близост до нея се намира родната къща на великия хуманист Димитър Пешев. Тук е уредена експозиция за неговия принос при спасяването на българските евреи през 1943 г. – човешка изява, възхитила целия демократичен свят. За отмора предлагаме разходка по пешеходната алея на града с вековните кестени и липи, с къщи в стил и архитектура от края на 19 и нач. на 20 век и посещение на Емфиеджиева къща с експозиция за бита на заможния кюстендилец от същия период. Изпълнени с впечатления, туристите могат да вечерят в някое от многобройните заведения на града и се настанят в хотелите, които предлагат отлични условия за нощувка.

Вторият ден от маршрута продължава с Къща-музей “Ильо войвода”. Тук са експонирани материали, които илюстрират борбите на българите от Кюстендилския край за национално освобождение и обединение.

Напускайки Кюстендил, групата се отправя за с. Невестино, разположено на 13 км от града в живописната долина на р. Струма. Тук над реката извисява ръст средновековният “Кадин мост, забулен в мистерията на красиви легенди и притчи за хора и събития.

От с. Невестино през гр.Дупница, участниците в похода се отправят към гр. Сапарева баня. При влизане в града се изправяте пред 103 градусов гейзер, изхвърлящ на всеки 6 секунди 18 метров горещ воден стълб. Основната цел на пътуването до тук е средновековната църква “Св. Никола” от XII в. Интересуващите се от античност, ще посетят руините на античният град Германея, а почитателите на християнското изкуство - възрожденските църкви и параклиси в града и околностите му. В самия град, и в отстоящото на 10 км курортно селище Паничище, се предлагат отлични условия за храна и нощувка.

Маршрутът продължава към гр. Рила, където може да се посети възрожденски комплекс “Бабинска махала”, средновековна църква “Св. Архангел Михаил”с уникалните й стенописи. На 2 км от града по посока за Рилски манастир се намира метохът “Орлица” с църквата “Св. Петър и Павел”. По живописната долина на р. Рилска, все по-навътре в сърцето на “Великата рилска пустиня” пред очите на омаяните от красотите се издигат стените на Великата Рилска обител. Тук впечатленията идват и се натрупват едно след друго – неповторимата архитектура, църквата с високохудожествените дърворезби и стенописи, уникалната Магерница, средновековната Хрельова кула, колорита от уредбата на гостоприемниците, богатата музейна експозиция и др. И всичко това, в една органична цялост с природата, предизвиква преклонение пред ръкотворното и божественото.

От Рилския манастир маршрута продължава обратно през гр. Рила към Бобошево. В околностите на града се намира манастирската църква “Св. Димитър”- великолепен паметник на средновековната архитектура и живопис от ХV в. На тръгване за Кюстендил пътят преминава през красивия Скрински пролом, за да навлезе отново в Кюстендилската котловина. Интересуващите се ще видят средновековните църкви “Св. Петка “ в с. Вуково и “Св. Иван” в с. Пастух.

Оборени от приятната умора на впечатленията и емоциите, участниците в обхода отново се потапят в спокойната атмосфера на стария и нов Кюстендил.


Назад Горе

 spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007