pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилНа 19 март 2007 г. от 16.00 ч. в зала “Стримон”...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниНа 19 март 2007 г. от 16.00 ч. в зала “Стримон” на Регионален исторически музей Кюстендил (срещу хотел “Велбъжд”) ще бъде открита етнографска изложба “Раждането на хляба и зимните вечери на българина”.

Изложбата пресъздава отделни земеделски етапи на “раждането на хляба”, труда и веселието на българина по време на седянка. Експозицията включва богата обредност, магически ритуални тайнства, в които “пулсира интимно единство” между труд и празничност. Някои от обредите разкриват вечната борба на човека с природата, страхът му от градушки, пожари, продължителна суша и др. Ето защо той прави своите метеорологични прогнози по различни белези: слънцето, дъгата, луната, звездите, поведението на животните, на растенията и др. В изложбата този момент е показан с малък кът, в който е пресъздадена частица от природата. Интересен като изпълнение е и обичая “Пеперуда” /за предизвикаване на дъжд/, който също е представен.
Могат да бъдат видяни обредни действия при жътва – от най-едрите класове се изплита “брада на нивата” - и при вършитба: закичване на стожерът при гумното с босилек; колене на петел с червена перушина; не се пие вода, за да не мухлясва житото; в Кюстендилския край на стожера се слага бяла кошуля, за да е бяло брашното; нечиста жена не трябва да влиза в хармана; на места младежи прескачат купата и наричат догодина да е по-голяма.
Друг интересен момент представен в експозицията е седянката, особен вид колективен труд, където момите работят женска работа и пеят, а момците се развличат с приказки, свирни и закачки. Обикновено инициирани от майките на момите и момците, седянките са места, където младите ергени избират бъдещите си съпруги. През студените есенни и зимни дни майките канят младите в дома си – хем да се свърши работа, хем да преценят кандидатите за снахи или зетьове. Затова се казва: “Любов се захваща по кладенци, а венчавка - по седенки”.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007