pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил„Богомилите и Светият Граал” – 20.11.2008 г., 16.30 ч. – Конферентна зала на РИМ
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниНа 20.11.2008 г. от 16.30 ч. в Конферентната зала на РИМ – Кюстендил (бул. България № 55) ще бъде излъчен документален 35-минутен филм „Богомилите и Светият Граал”, заснет през лятото на 2007 г. в Южна Франция („Страната на катарите”) по повод 800-годишнината от обявяването на Албигойския кръстоносен поход (1209 г.), който потапя в кръв катарските градове в Южна Франция.

Филмът сочи данни за богомилството като значим български духовен принос в културата на предренесансова Европа, показва сведения за френските богомили, връзките им със събратята в България и причините, поради които ги наричат „бугри”. Дискутира проблема защо във Франция днес твърдят, че катарите са чисто френско учение, развивало се отделно от българското богомилство.
Във филма са включени предимно френски историци: Жан Дюверноа - доайен на изследователите на катаризма във Франция, Шарл Пейтави - зам. директор на Центъра за катарски изследвания в Каркасон, Ан Бренон - основателка на Музея на катаризма в град Мезаме. От българска страна във филма участва проф. Георги Василев, един от съвременните изследователи на богомилството.
На представянето ще присъстват част от създателите на филма.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007