АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ
Дата: 2004-12-13 13:37:38


В резултат на дългогодишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей и Художествена галерия гр. Кюстендил се намират изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди.

В резултат на дългогодишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей и Художествена галерия гр. Кюстендил се намират изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди. За да се запознате с тях, Ви каним да посетите :

АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

Постоянната археологическа експозиция на Регионален исторически музей е уредена в джамията “Ахмед бей”, построена през 1575 г.,паметник на културата от национално значение. Тя включва над 800 експоната от целия Кюстендилски регион. Представените материали и техния широк хронологически диапазон дават възможност на посетителя да се информира за културно-историческото развитие на района и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хил. пр.хр. до XIV в.
В раздел “Праистория” са експонирани: оръдия на труда, керамични съдове, предмети с култово предназначение от неолита, енеолита и ранната бронзова епоха. Сред тях са най-ранните за сега познати от територията на България керамични съдове, изключително разнообразната зооморфна и антропоморфна пластика и уникалният модел на пещ с лунен календар, считан за най-ранният познат в Европа.
В раздел “Античност” предримската епоха е илюстрирана с погребален инвентар от тракийски некропол(VII-VI в.пр.хр.),накити, глинени съдове, предмети от бита, оръжие. От римска Пауталия и прилежащите й територии са показани керамика, апликации към колесници, бюстове и статуетки на богове от гръко-римския пантеон, мраморни релефни оброчни плочи на Зевс и Хера,Асклепий, Хигия и Телесфор, на Митра и др. Експонирана е подова мозайка от римска перистилна сграда с изображение на Херакъл, с изключително високи художествени качества.
Средновековният Велбъжд, с неговия териториален обхват е показан с керамични съдове, предмети на въоръжението, накити, оръдия на труда и др.

Адрес:
2500 Кюстендил
ул. “ Стефан Караджа”2
тел: 00359 78/550124
Работно време: целогодишно понеделник-неделя 8-17чИзточник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg