„Богомилите и Светият Граал” – 20.11.2008 г., 16.30 ч. – Конферентна зала на РИМ
Дата: 2008-11-14 15:03:07


На 20.11.2008 г. от 16.30 ч. в Конферентната зала на РИМ – Кюстендил (бул. България № 55) ще бъде излъчен документален 35-минутен филм „Богомилите и Светият Граал”, заснет през лятото на 2007 г. в Южна Франция („Страната на катарите”) по повод 800-годишнината от обявяването на Албигойския кръстоносен поход (1209 г.), който потапя в кръв катарските градове в Южна Франция.

Филмът сочи данни за богомилството като значим български духовен принос в културата на предренесансова Европа, показва сведения за френските богомили, връзките им със събратята в България и причините, поради които ги наричат „бугри”. Дискутира проблема защо във Франция днес твърдят, че катарите са чисто френско учение, развивало се отделно от българското богомилство.
Във филма са включени предимно френски историци: Жан Дюверноа - доайен на изследователите на катаризма във Франция, Шарл Пейтави - зам. директор на Центъра за катарски изследвания в Каркасон, Ан Бренон - основателка на Музея на катаризма в град Мезаме. От българска страна във филма участва проф. Георги Василев, един от съвременните изследователи на богомилството.
На представянето ще присъстват част от създателите на филма.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg